Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłasza wyniki tegorocznej edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. W uroczystym finale konkursu uczestniczył sekretarz stanu Stefan Krajewski.
Wyłoniono zwycięzców, których prace wyróżniły się oryginalnością i kreatywnym wykorzystaniem regionalnych produktów. Gratulujemy wszystkim uczestnikom!
W tegorocznej edycji konkursu odnotowano rekordowe zainteresowanie, z udziałem 38 szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Spośród 45 zgłoszeń, Komisja wybrała 10 najlepszych przepisów kulinarnych, których autorzy zostali zaproszeni na galę finałową konkursu. Wiceminister Krajewski podziękował uczniom za ich zaangażowanie oraz nauczycielom za pomoc w rozwijaniu talentów młodych kucharzy. Podkreślił również, że udział w konkursie pozwala młodym kucharzom poznać polskie dziedzictwo kulinarne i spełniać swoje marzenia.
Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wiceminister Stefan Siekierski wyraził wdzięczność partnerom konkursu za ich długoletnie zaangażowanie i wsparcie dla przedsięwzięcia.
Konkurs kulinarny
Wyzwaniem w konkursie było stworzenie własnego przepisu kulinarnego, który wykorzystuje co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Lista laureatów i nagród
W konkursie zostali wybrani następujący laureaci:
I miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Tychach, Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz, danie: Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem – nagroda 3200 zł
Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, reprezentowany przez Marię Solińską i Huberta Hyzopskiego, zdobył drugie miejsce w konkursie kulinarnym. Ich danie składało się z policzków wołowych podane z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego oraz musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką. Za swoje osiągnięcie otrzymali nagrodę w wysokości 2600 złotych.
W konkursie kulinarnym zajęło trzecie miejsce Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie reprezentowany przez Małgorzatę Kubsik i Alicję Robak. Ich danie to rolada z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego, za co otrzymali nagrodę w wysokości 2200 złotych.
Wszyscy pozostali laureaci zostali obdarowani upominkami o wartości 250 zł. Dodatkowo, zwycięzcy otrzymają możliwość przygotowania swojego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie, który odbędzie się 30 listopada.
Ważność oznaczeń dla producentów i konsumentów
Rejestracja nazwy produktu jako Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) lub Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS) ma kluczowe znaczenie dla ochrony producentów przed nieuprawnionym wykorzystywaniem nazwy produktu oraz dla podkreślenia unikalności produktu. Dla konsumentów oznaczenia są istotne, ponieważ gwarantują autentyczność i jakość produktu.
Prezentują informacje marketingowe o produktach wysokiej wartości dodanej.
Zawierają wiarygodne informacje o pochodzeniu i cechach produktów oraz tradycyjnych metodach produkcji.
Gwarantują autentyczność produktów.
Umożliwiają klientom poznanie i zakup produktów z ich własnego regionu lub z innych części świata.
UWAGA: Komunikaty publikowane są w serwisie PAP w niezmienionej formie, za treść komunikatu odpowiada nadawca – zgodnie z ustawą prasową. (PAP)
Informacja dystrybuowana przez: pap-mediaroom.pl